Program


Vanessa Porter / Rising Stars – Európa új csillagai

Vanessa Porter / Rising Stars – Európa új csillagai

Üsd, vágd, nem apád! A közönség sokáig úgy hitte, az ütőhangszeres muzsikusnak nincs más dolga, mint néha jól odasózni a verővel a nagydobra.






 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 11. péntek, 20:00

A közvélekedés a 20. század második felében változott meg, mikor az önálló ütőhangszeres zene műfaja kialakult, s vele megjelent az a kísérletező kedv és kíváncsiság, mely a Müpában fellépő ifjú ütős művészt, a Rising Stars felívelő pályájú csillagainak egyikét, Vanessa Portert is jellemzi. Műsorán csupa kortárs kompozíció - valamennyi felér egy izgalmas felfedező úttal.

A Rising Stars az ECHO (Európai Hangversenytermek Szervezete) évente ismétlődő koncertsorozata, mely fiatal tehetségekre hívja fel a figyelmet. A Müpa közönségének nem kell bemutatni a kezdeményezést: évről évre érdeklődésével tünteti ki az ifjú muzsikusok koncertjeit. Vanessa Porter angol neve ellenére német illetőségű: a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg mesterfokozatát - igaz, korábban nemcsak a lübecki Musikhochschule, de a londoni Royal College of Music falai között is tanult. Münchenben, Luxembourgban és Olaszországban nyert versenyeket. Mi szólistaként hallhatjuk, máskor azonban kamaramuzsikusként is pódiumra lép testvére, a szintén ütőhangszeres Jessica Porter társaságában - ők a Duo Porter.
Az ütősrepertoár sok darabja átirat, Vanessa Porter azonban ezúttal csupa kortárs darabot játszik. Érdekli a kísérletezés: szereti ütőhangszerként használni testét, szívesen tekinti az előadóapparátus részének az emberi hangot, és az elektronika lehetőségeivel is él - koncertjén az effektusokért Daniel Mudrack felel. A Rising Stars sorozat minden koncertjének része egy, az ECHO által felkért zeneszerzőnek a fiatal muzsikus számára készült új kompozíciója: Vanessa Porter Georges Aperghis The Messenger című darabját ismerteti meg a közönséggel. A zeneműveket Vanessa Porter és Daniel Mudrack által komponált, illetve improvizált hangok kötik össze.

A Rising Stars-programba jelölte: Kölner Philharmonie, Festspielhaus Baden-Baden.

Aperghis The Messenger című műve az ECHO Rising Stars keretében a Kölner Philharmonie (KölnMusik) és a Festspielhaus Baden-Baden felkérésére, továbbá a Kölner Philharmonie(KölnMusik) »non bthvn projekt« 2020 elnevezésű sorozata számára készült.

Vanessa Porter: Folie - hangokra és elektronikára - magyarországi bemutató
Vinko Globokar: ?Corporel - testperkusszió
David Lang: The Anvil Chorus - ütőhangszerekre
Georges Aperghis: The Messenger - zarbra és beszédhangra (az ECHO felkérésére) - magyarországi bemutató
Emil Kuyumcuyan: Shapes - vibrafonra
Georges Aperghis: Le Corps à Corps - zarbra és beszédhangra
Alexander Sandi Kuhn: À‎ Deux - vibrafonra (a Kölner Philharmonie [KölnMusik] felkérésére)

ütőhangszerek: Vanessa Porter

Közreműködők:

elektronika: Daniel Mudrack
házigazda: Tóth Endre

Ajánlatunk


Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három részben

A Feledi Project két kortárs zeneszerző, Szentpáli Roland és Orbán György kompozíciói által inspirált táncdarabokat mutatott be a Liszt Ünnepen.

Ajánló


A program kb. 50 perces programon bemutatjuk a Zeneakadémia épületének különleges díszítéseit, rejtett kincseit, megismerkedhetnek a legendás a Nagyterem történetével…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!