Program


The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

Egyedi zenei élményt, időutazást kínáló program, amelynek során élettel telik meg a klasszikus és a népzene határvilága.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 23. kedd, 19:30

The Gurdjieff Ensemble - Komitas, Bartók, Gurdjieff

A nyugati klasszikus zenét népzenei alapokon megújító 20. századi mozgalmakban Bartókhoz és Kodályhoz hasonlóan kiemelkedő hatású zeneszerző volt az örmény Komitas és az örmény-görög filozófus-komponista, George Gurdjieff. Utóbbi nevét viseli a Levon Eskenian alapította, tradicionális örmény hangszereket megszólaltató The Gurdjieff Ensemble, amely Lusine Grigoryan zongoristával közösen a Müpában játssza először Bartók műveit, párhuzamba állítva azokat Komitas népzenei gyűjtéseken alapuló darabjaival.

A 2008-ban, kiváló örmény népzenészekből létrejött The Gurdjieff Ensemble a nevét adó szellemi vezető zenei munkásságát fejti vissza, azaz a népzenei gyűjtések alapján az orosz Thomas de Hartmann segítségével megalkotott zongoraműveket és klasszikus darabokat szólaltatja meg örmény népi hangszereken. A zenekar az ECM-nél megjelent 2011-es első lemezanyaga, illetve koncertműsora után az örmény zenetudós, a négyezer örmény népdalt összegyűjtő Komitas munkássága előtt tisztelgett hasonló módon egy ihletett 2015-ös albummal. Ezekből a programokból is hallhatunk részleteket a koncerten, de a Gurdjieff Ensemble premierrel is készül, hiszen Bartók 1930-as évekbeli anatóliai, örmények lakta falvakból származó gyűjtéseiből szólaltat meg néhányat tradicionális hangszerelésben. Az est vendége a Komitas-műsoráról - és szintén az ECM-nél megjelent remek lemezéről - híres örmény zongoraművész, Lusine Grigoryan lesz, aki népzenei ihletésű Bartók-műveket is előad a műsor első részében.

The Gurdjieff Ensemble:
Duduk, zurna, pku - Emmanuel Hovhannisyan
Blul, zurna - Avag Margaryan
Kamancha - Armen Ayvazyan
Úd - Aram Nikoghosyan
Kanon - Meri Vardanyan
Santur, ének - Vladimir Papikyan
Tar - Davit Avagyan
Dap, dhol, tmbuk - Mesrop Khalatyan
Duduk - Norayr Gapoyan

Közreműködik:
Zongora - Lusine Grigoryan

Alkotó:
Hangszerelő, művészeti vezető: Levon Eskenian

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

A zenés bábjáték egy verseny köré szerveződik, de hogy a trófea megszerzése, vagy egymás szeretete a fontosabb, az csak az előadás végén derül ki.

Ajánló


Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

Az ember soha nem felejti el az elsőt. Chris Botti először érkezik a Müpába, méghozzá nagy dobással.

Carl Orff CARMINA BURANA Szcenikus kantáta eredeti nyelveken, magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!