Program


The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

Egyedi zenei élményt, időutazást kínáló program, amelynek során élettel telik meg a klasszikus és a népzene határvilága.

The Gurdjieff Ensemble - Komitas, Bartók, Gurdjieff

A nyugati klasszikus zenét népzenei alapokon megújító 20. századi mozgalmakban Bartókhoz és Kodályhoz hasonlóan kiemelkedő hatású zeneszerző volt az örmény Komitas és az örmény-görög filozófus-komponista, George Gurdjieff. Utóbbi nevét viseli a Levon Eskenian alapította, tradicionális örmény hangszereket megszólaltató The Gurdjieff Ensemble, amely Lusine Grigoryan zongoristával közösen a Müpában játssza először Bartók műveit, párhuzamba állítva azokat Komitas népzenei gyűjtéseken alapuló darabjaival.

A 2008-ban, kiváló örmény népzenészekből létrejött The Gurdjieff Ensemble a nevét adó szellemi vezető zenei munkásságát fejti vissza, azaz a népzenei gyűjtések alapján az orosz Thomas de Hartmann segítségével megalkotott zongoraműveket és klasszikus darabokat szólaltatja meg örmény népi hangszereken. A zenekar az ECM-nél megjelent 2011-es első lemezanyaga, illetve koncertműsora után az örmény zenetudós, a négyezer örmény népdalt összegyűjtő Komitas munkássága előtt tisztelgett hasonló módon egy ihletett 2015-ös albummal. Ezekből a programokból is hallhatunk részleteket a koncerten, de a Gurdjieff Ensemble premierrel is készül, hiszen Bartók 1930-as évekbeli anatóliai, örmények lakta falvakból származó gyűjtéseiből szólaltat meg néhányat tradicionális hangszerelésben. Az est vendége a Komitas-műsoráról - és szintén az ECM-nél megjelent remek lemezéről - híres örmény zongoraművész, Lusine Grigoryan lesz, aki népzenei ihletésű Bartók-műveket is előad a műsor első részében.

The Gurdjieff Ensemble:
Duduk, zurna, pku - Emmanuel Hovhannisyan
Blul, zurna - Avag Margaryan
Kamancha - Armen Ayvazyan
Úd - Aram Nikoghosyan
Kanon - Meri Vardanyan
Santur, ének - Vladimir Papikyan
Tar - Davit Avagyan
Dap, dhol, tmbuk - Mesrop Khalatyan
Duduk - Norayr Gapoyan

Közreműködik:
Zongora - Lusine Grigoryan

Alkotó:
Hangszerelő, művészeti vezető: Levon Eskenian

Rendező: Müpa

Ajánló


A program kb. 50 perces programon bemutatjuk a Zeneakadémia épületének különleges díszítéseit, rejtett kincseit, megismerkedhetnek a legendás a Nagyterem történetével…

A Magyar Állami Népi Együttes tavaly nagy sikerrel bemutatott karácsonyi táncjátékát ismét megtekintheti a közönség a Müpában. A szenteste napját,…