Program


Spányi Miklós, Emanuel Abbühl és a Concerto Armonico-Barokk oboaversenyek-Régizene F./ KAMARAKINCSEK

Spányi Miklós, Emanuel Abbühl és a Concerto Armonico-Barokk oboaversenyek-Régizene F./ KAMARAKINCSEK

A hatvan esztendős Spányi Miklós a magyar historikus régizenejáték legjelentősebb képviselőinek egyike: csembaló- és orgonaművész, zenetudós, tanár, zenekarvezető, C. P. E. Bach műveinek specialistája.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 4. szombat, 19:30

Közreműködik:

Seung Eun Lee: oboa

Műsor:

Geminiani: e-moll concerto grosso, op. 3., No. 3

A. Marcello: d-moll oboaverseny

Corelli-Geminiani: d-moll concerto grosso („La Folia”), H. 143

Albinoni: d-moll oboaverseny, op. 9, No. 2

Vivaldi: C-dúr oboaverseny, RV 451

Vivaldi: F-dúr versenymű három hegedűre és zenekarra, RV 551

Vivaldi: a-moll versenymű két oboára és zenekarra, RV 536

A hatvan esztendős Spányi Miklós a magyar historikus régizenejáték legjelentősebb képviselőinek egyike: csembaló- és orgonaművész, zenetudós, tanár, zenekarvezető, C. P. E. Bach műveinek specialistája. Együttese, a Concerto Armonico idestova négy évtizede működik. Koncertjük lenyűgöző kalandozás az itáliai barokk zene és ezen belül a concerto-termés remekei között, középpontban az oboaverseny műfajával. Az est szólistavendége a kiváló svájci oboás, Heinz Holliger egykori tanítványa, Emanuel Abbühl.

Egység és változatosság: ez lehetne a hangverseny mottója, hiszen bár csupa itáliai szerző zenéjét hallgatjuk, a névsor igen változatos: Geminiani, Alessandro Marcello, Corelli, Albinoni, Vivaldi - valamennyien az itáliai barokk reprezentánsai, és mind részt vettek a concerto-műfaj formálásában és felvirágoztatásában. Bár azonos korszakot képviselnek, nem tartoznak mind egy korosztályba: a legidősebb Corelli, őt Albinoni, Marcello majd Vivaldi követi, s a legfiatalabb Geminiani. Ahány zeneszerző, annyi stiláris árnyalat. Kimagaslik közülük Vivaldi, akinek a koncerten a legtöbb műve szólal meg. Hogy ezen az estén több oboaversenyt, sőt még egy kétoboás concertót is hallhatunk, kivételes alkalom, hiszen a barokk oboa legtöbbször kamarazenekarok szólamaként gazdagítja a historikus régizene-előadások színskáláját. Az est szólistavendége, Emanuel Abbühl világhírű zenekarok tagja, keresett szólista és tanár, aki számos mesterkurzust tartott. Partnere a kétoboás concertóban hajdani növendéke, a dél-koreai születésű Seung Eun Lee, aki előbb hazájában, majd Zürichben, Rotterdamban, Genfben és végül Frankfurtban tanult. Modern és historikus hangszeren egyaránt játszik.

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A szaxofon mellett a jazzben - a kisegyüttesektől a big bandig - a legfontosabb dallamvivő hangszer a trombita, amely a világ egyik legrégibb hangszere. A jazzben is jelen van a kezdetek óta, hiszen a New Orleansból indult műfaj egyik első kiemelkedő alakjának, Louis Armstrongnak is a trombita volt a hangszere..

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ajánló


Angol nyelven, magyar felirattal. A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Az előadást 18.00-tól Előhang címmel műismertető előadás előzi meg. További részletekről a koncert előtti hetekben a honlapunkon tájékozódhatnak.

Philip Glass / Jean Cocteau LES ENFANTS TERRIBLES (Veszedelmes éden) Philip Glass balett-operája Jean Cocteau története alapján francia nyelven, magyar…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!