Program


Régi idők focija (1973) – 120 éves a magyar film / MÜPAMOZI

Régi idők focija (1973) – 120 éves a magyar film / MÜPAMOZI

A történet szerint 1924-ben járunk, és a film első két és fél perce olyan, mintha akkor forgatták volna. Némafilm burleszk. Tamássy Zdenkó kísérőzenéje korabeli mozizenét idéz. A főszereplő - Garas Dezső megismételhetetlen alakításában - úgy mozog, mint a némafilm legjobbjai.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 28. hétfő, 19:00

A történés - a magától kinyíló ajtó - burleszk. S bár világos, hogy színes filmmel van dolgunk, a színek is porosak, kopottak, mintha már fél évszázada fakulnának. Stílusjáték. Szellemes, vicces, közben pedig átjárja valamiféle mélabú - ami egyébként Chaplintől vagy Buster Keatontól sem volt idegen.

Sándor Pál Mándy Iván A pálya szélén című műve nyomán forgatott filmje igen gyorsan ikonikus alkotássá vált. A mai napig mondogatjuk, hogy „Kell egy csapat!”. A film azonban nem egyszerűan a focibolond Mándy nagyszerű írásának megfilmesítése. Egy picit magasabbra helyezi nézőpontunkat: „focifilm”, amely értelemszerűen nem a fociról szól. A magyar filmtörténetben ugyanis ez a bizonyos „focifilm” műfajjá vált. Világos, hogy a Civil a pályán, a Csodacsatár, a Két félidő a pokolban, a Mérkőzés vagy a 6:3 avagy, játszd újra Tutti a labdarúgás örvén számolnak be világunk akkori aktuális állásáról, válságainkról, konfliktusainkról. Ami a csapatot illeti, az Sándor Pálnak már megvan. Garas, Kern, az író-dramaturg Tóth Zsuzsa és az operatőr Ragályi Elemér. És ahogy ez Sándor Pálnál lenni szokott, a truppban felbukkannak a magyar filmvilág különféle szereplői, hiszen az ő filmjei rendszerint úgy mesélnek történeket, hogy közben magáról a filmcsinálásról is szólnak. Meg a történelemről, amely valahol a háttérben irkálja önmagát. Egy villanás: Az Est beszámol a müncheni sörpuccsról. „Kik ezek?” - kérdi csodálkozva Minarik, a mosodás, akit ennél sokkal jobban foglalkoztat a Csabagyöngye csapatának jövője. Hiszen az úgynevezett történelem, a hatalom játékai kint vannak. Bent pedig az emberi vágyak, törekvések, a hűség és az árulás - szóval minden, ami tényleg fontos.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

házigazda: Barkóczi Janka
Rendező: Sándor Pál

Ajánlatunk


Mindig izgalmas élmény magyar zeneszerző új művét hallgatni. A Felfedezések sorozat estjén a Farkas Róbert vezényelte MÁV Szimfonikusok Dragony Tímea Onyx című opusával ismerteti meg a közönséget. Más felfedezést is ígér a műsor, hiszen Prokofjev csellóra és zenekarra írt kései kompozíciója, a Sinfonia concertante mellőzött érték.

Vannak a klasszikus zene történetében különlegesen nagy előadóapparátusú, tágas hangzó teret igénylő művek, melyek a Müpa megnyitása előtt soha nem szólalhattak meg méltó körülmények között Magyarországon. Ilyen Mahler II. és VIII. szimfóniája, Richard Strauss Alpesi szimfóniája, Schönberg Gurreliedere - és ilyen Berlioz Te Deuma, valamint Requieme.

A DownBeat magazin szerint ebben az együttesben a tehetség, a kirobbanó virtuozitás és az elismertség olyan mértékben sűrűsödik össze, hogy nemigen találunk hozzájuk fogható jazzformációt. Az SFJAZZ Collective igazi műhelyzenekar, egyenrangú alkotótársak közössége.

Ajánló


ROST ANDREA ft. HOT JAZZ BAND Dalok a lányszobámból – Ma éjjel táncolnék Különleges műsor az operadívával

A neves muzsikusok közötti nyilvános vetélkedések jelentős történeti múlttal rendelkeznek - és immár a Müpa Orgonapárbajai is sok éves hagyományra…

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band 2020-ban ünnepelte fennállásának harmincötödik évfordulóját, a kitartó rajongótáborával közös ünneplésre a világjárvány miatt azonban csak…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!