Program


Magyar népi hangszerek – Pengetősök / HANG-SZER-SZÁM

Magyar népi hangszerek – Pengetősök / HANG-SZER-SZÁM

A népi hangszereket eredetileg e zene művelői, azaz egyszerű falusi emberek készítették, igen szerény körülmények között. A pengetős hangszerek megszólaltatásuk módjában térnek el más hangszerszámoktól: a hangot adó, kifeszített húrt ujjal, körömmel, esetleg pengetővel szólaltatja meg előadója.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 19. szombat, 11:00


Közreműködők:
Szlama László és a Fokos zenekar    Új Gereben Együttes

műsorvezető    Farkas Zoltán „Batyu”

A népi hangszereket eredetileg e zene művelői, azaz egyszerű falusi emberek készítették, igen szerény körülmények között. A pengetős hangszerek megszólaltatásuk módjában térnek el más hangszerszámoktól: a hangot adó, kifeszített húrt ujjal, körömmel, esetleg pengetővel szólaltatja meg előadója. Az élőzenés műsorban a legfontosabb népi pengetős hangszerek ismertetése, történetük, működési elvük áttekintése mellett a hangszerekben rejlő változatos lehetőségekkel is megismerkedhetünk.

A görög kithara szóból származik a magyar citera, legjellegzetesebb pengetős népi hangszerünk. Hangjára jellemző az állandó zúgás, amely a kísérő húrok mennyiségétől és használatától függően gyengébb vagy erősebb lehet. A citera, amióta csak ismerjük, a szegényebb paraszti rétegek hangszereként van számon tartva. Olcsón előállítható, viszonylag könnyen „megtanulható” hangszer. A citerával és a többi pengetőssel igazi válogatott csapat ismerteti meg a hallgatóságot. A hazai népi kultúra nagy ismerője, Farkas Zoltán „Batyu” számára az Új Gereben Együttes hazai terep. Az összetéveszthetetlen stílusban játszó csapat előadásában az ütőgardon, a nagybőgő, a dob játssza a főszerepet, de a citera és a hegedűjáték sem maradhat ki a repertoárból. Szlama László igen fiatalon megismerkedett a kobozzal és a citerával, kedves hangszereit rendszeresen népszerűsíti itthon és külföldön. A koncertek, táncházak visszatérő vendége, a tíz éve alakult Fokos Zenekar teszi teljessé a pengetős panorámát.

Ajánlatunk


Nem titok, hogy Snétberger Ferenc, a 2024/25-ös évad művésze legkedvesebb zenészpartnerei közé tartozik Anders Jormin svéd bőgős és Joey Baron amerikai dobos.

Izgalmas arra gondolni, hogy noha Richard Wagner életművének túlnyomó részét operái és zenedrámái alkotják, s ezekben a szerepek alakítói, az énekesek nyújtanak kivételes teljesítményt a világ nagy színpadain, e művek önállóan is megszólaltatható, legnépszerűbb részletei mégis a zenekari számok.

Johan Inger – William Forsythe – Hans van Manen – Sol León – Paul Lightfoot ESZEVESZETT TÁNC Négy egyfelvonásos balett három részben Örvény, A tökéletesség szédítő ereje, 5 tangó, Sad Case

Ajánló


A székely kapu az ősi erő, a hit, a remény, az Istenhez való tartozás jelképe, kommunikációs csatorna ég és föld…

Móricz Zsigmondról aligha mondható el, hogy a magyar irodalom ismeretlen alakja volna. Vajon mennyire tükrözi a róla kialakult kép életművének…

Angélique Kidjo dalaiban szívesen működnek közre a jazz, a soul, a pop világsztárjai, és ugyanúgy örömmel dolgozik együtt fiatal producerekkel,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!