Program


KON-TAKT(S)

KON-TAKT(S)

Balettest három részben
Magyarországi bemutató

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 11. csütörtök, 20:00

A Magyar Nemzeti Balett kortárs repertoárja a tánc legkülönfélébb interpretációit tárja a közönség elé. A közelmúltban bemutatott Episode 31 gyors sodrású jeleneteiben Alexander Ekman a fiatal, atletikus táncosok lelkesedésből táplálkozó energiáit állítja előtérbe. Sharon Eyal és Gai Behar a mai kortárs táncművészet egyik legizgalmasabb, legeredetibb alkotópárosa. A Bedroom Folk rendezett káoszában egyenlő arányban kap hangsúlyt a zene, a ritmus, a tánc és a fény. Az est nyitódarabja, Wayne McGregor alkotása először látható Magyarországon. A Chroma az emberi test drámaiságát vizsgálja, azt, hogyan képes a testünk a gondolat és az érzelem végleteit kommunikálni.

 
Wayne McGregor / Joby Talbot / Jack White III
Chroma

„A saját koreográfiáimban gyakran aktívan törekszem arra, hogy zavart hozzak létre a térben, melyben a test mozog” – nyilatkozta McGregor a táncművéről, mely az emberi test drámaiságát vizsgálja, azt, hogy hogyan képes testünk a gondolat és érzelem végleteit kommunikálni. A zene Joby Talbot eredeti kompozícióit a The White Stripes nevű amerikai rockzenekar feldolgozásaival ötvözi, ezt egészíti ki az építész John Pawson csupasz, minimalista díszlete. A 2006-os londoni premier óta a Chroma felkerült Európa és Amerika főbb balettegyütteseinek műsorára. A 2021/2022-es évadtól a Magyar Nemzeti Balett együttesének repertoárjában is helyet kap.
 
"Minimalizmus és káosz, anarchia és klasszicizmus"

A Chroma című darabot eredetileg a The Royal Ballet rendelte meg, amelynek premierje a The Royal Opera House előadásában a Covent Gardenben volt 2006. november 17-én.


Sharon Eyal / Gai Behar / Ori Lichtik
Bedroom Folk

Sharon Eyal és Gai Behar a mai kortárs táncművészet egyik legizgalmasabb, legeredetibb alkotópárosa. A jeruzsálemi születésű Eyal Izrael kiemelkedően fontos Batsheva Táncegyüttesének balerinája, majd koreográfusa volt, mielőtt 2013-ban megalakította saját együttesét, a L-E-V Companyt, amellyel többször is vendégszerepelt Budapesten. Tel-avivi alkotó- és élettársa, Gai Behar DJ és underground kreatív szakember. 2015-ben alkották meg a Holland Táncszínház (NDT 1) számára a Bedroom Folkot, amely a Strong Language című táncest egyik darabja volt. A félórás koreográfiában egyenlő arányban kap hangsúlyt a zene (vagy inkább a ritmus), a tánc és a fény. Rendezett káosz ez, amely a jövőbe mutat, s amely szétszedni kívánja a klasszikus esztétikájú balett mozdulatvilágát és tartását, hogy más módon rakja össze újra.


Alexander Ekman / Mikael Karlsson / Eric Satie / Ane Brun
Episode 31

„Az Episode 31 a New York-i The Juilliard School végzős osztálya számára készült 2011-ben. A gyors sodrású jelenetekből álló művet a táncosokkal közösen alkottuk meg. Ez a mű, mely egy pörgős doboló szekvenciától indul, és egy Satie-darab inspirálta, a szépség természetéről való csöndes elmélkedésig ível, a fiatal, atletikus táncosok lelkesedésből táplálkozó energiáit állítja előtérbe” – mondta a mű keletkezéséről Alexander Ekman. A koreográfia a New York-i bemutató után látható volt Edinburgh-ban, és többek közt a Finn Nemzeti Balett és az Új-zélandi Királyi Balett is repertoárjára vette. 2019 szeptemberétől a Magyar Nemzeti Balett modern repertoárját színesíti.

"A fiatalos lelkesedéstől a csöndes elmélkedésig: ez mind tánc!"

Alexander Ekmant és Mikael Karlssont a Stepping Grounds Arts/Culture Management képviseli.

Ajánlatunk


English language tour with a mini concert

Műsor: Mozart: g-moll szimfónia, K. 183 Orbán György: II. szimfónia - ősbemutató Mahler: IV. (G-dúr) szimfónia

Egy spanyol zenész-filmrendező, aki beleszeretett a mai Afganisztán és Irán határán elhelyezkedő Horászán régió zenéjébe, és egy perzsa klasszikus zenei előadó valószínűtlen találkozásából született a Badieh duó, amely a 2021-es ragyogó bemutatkozó lemez után még magasabb szintre emelte a horászáni tradicionális zene interpretálását - immár trióként.

Ajánló


Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

A Müpa új hangversenytípusa, a Karzatkoncert számukra kínál új, izgalmas kalandot. Lehet jönni színes ruhákban, a szünet nélküli műsor csak…

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!