Program


Jean Rondeau - A fekete-fehér színei 2022

Jean Rondeau - A fekete-fehér színei 2022

Forkel, az első jelentős Bach-monográfia írója meséli el a történetet, mely szerint a nagy Johann Sebastian egy bizonyos Keyserlinck gróf megrendelése alapján komponálta az úgynevezett Goldberg-variációkat. A gróf álmatlanságban szenvedett, ezért megkérte a zeneszerzőt, alkosson számára olyan muzsikát, amelyet házi csembalistája, Johann Teophil Goldberg játszogathatna az éj gyötrő óráiban.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. április 2. szombat, 19:00

J. S. Bach: Goldberg-variációk, BWV 988

Jean Rondeau (csembaló)

Forkel, az első jelentős Bach-monográfia írója meséli el a történetet, mely szerint a nagy Johann Sebastian egy bizonyos Keyserlinck gróf megrendelése alapján komponálta az úgynevezett Goldberg-variációkat. A gróf álmatlanságban szenvedett, ezért megkérte a zeneszerzőt, alkosson számára olyan muzsikát, amelyet házi csembalistája, Johann Teophil Goldberg játszogathatna az éj gyötrő óráiban. A gróf végül busásan fizetett, egy aranytálban száz dupla Lajos-aranyat adott. A legenda szép, ám ebben a formában biztosan nem igaz. A mű ugyanis még Bach életében, 1742-ben megjelent nyomtatásban, a Klavier-Übung sorozat utolsó részeként, de a kotta címlapjára nincs rányomtatva a megrendelőnek szóló ajánlás, s nincs ott Goldberg neve sem. Azt ellenben nem túlzás állítani, hogy a mű minden valaha írt és írandó variációsorozatok királya.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

 

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Bár egészen kicsi kora óta hangszerek között nevelkedett, sokáig nem volt egyértelmű, hogy a zenei pályát választja. A szakralitáshoz máig erősen vonzódó Omar Faruk Tekbilek az egyik legnagyobb hatású török világzenei előadó, aki a Müpa színpadán áprilisban új életre kelti a legnemesebb közel-keleti zenei hagyományokat.

Ajánló


Sztárestek zongorával LISETTE OROPESA Dal- és áriaest két részben, magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Palya Bea a Selymeim sorozatában a számára jelentős, inspiráló női előadókat, énekes-dalszerzőket látja vendégül, mutatja be a hazai közönségnek.

A Müpa új hangversenytípusa, a Karzatkoncert számukra kínál új, izgalmas kalandot. Lehet jönni színes ruhákban, a szünet nélküli műsor csak…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!