Program


A „sebőzés” 50 éve

A „sebőzés” 50 éve

A „sebőzés” ötven éve bizony olyan folyamat, amely első időszakában kulcsszerepet vállalt a táncházmozgalom kialakulásában, és még ma is eleven forma, amely nagy élményt kínál élőben. Főleg ha egy jubileumi, ünnepi dupla CD is apropót szolgáltat ehhez a koncerthez.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. december 4. vasárnap, 19:30

A „sebőzés” 50 éve

Az idén 75 éves Sebő Ferenc 1969-ben kezdte zenei pályáját, a Sebő együttesnek nevezett „jelenség” pedig 1972-ben indult útjára, most tehát 50 éves. Mind a névadó zenész, mind az együttes munkássága igencsak nagyhatású, ám kezdetben éppen ellenkező volt a megítélésük. A Halmos Béla-Sebő Ferenc páros tevékenységét aggódó szorongással figyelő rádiós népzenei osztály egyik vezető munkatársa így panaszkodott akkoriban: Mindenütt terjed ez a „sebőzés”. Ez az est a széleskörű jelenség legfontosabb mozzanatait eleveníti fel.

Az akkor rosszul eső megbélyegzés ma már büszkeséggel tölti el a főhőst, Sebő Ferencet. „Való igaz, működésünk nyomában új műfajok serkentek ki, a populáris zene hazai változataként gitárral kísért kamaramuzsika különböző fajtái, mint az énekelt vers, ennek historikus változataként a hiteles népzene, ezzel összefüggésben a történeti muzsika, a népzenei ihletettségű világzene, és végül a kortárs módon erősített rockzene is. Akkor rosszul esett ez a megbélyegzés, de most már szinte büszke vagyok rá. Műsorunkban erről a folyamatról mutatunk hangulatképeket.” Az énekelt versekre példa lesz a Varró Dániel, Nagy László, Szécsi Margit, Weöres Sándor, Kovács András Ferenc, József Attila költeményeire szőtt muzsika, de a 20. századi és kortárs költők mellett régi lírikusok feldolgozásai is megszólalnak az esten, ahogyan régizene, és persze táncházi zene is szerepel a koncerten a Sebő Együttes és számos vendége tolmácsolásában.

Sebő Együttes:
Soós Réka
Tímár Sára
Barvich Iván
Nagy Albert
Perger László
Sebő Ferenc

Közreműködik:
Sebestyén Márta
Andrejszki Judit
Jordán Tamás
Gryllus Dániel
Székely Levente
ifj. Csoóri Sándor
Éri Péter

Ajánlatunk


Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Az intézmény rezidens orgonistája szerint ezek a koncertek fő jellemzője a szabadság és a közvetlenség. Ezt élheti át a sorozat áprilisi eseményének közönsége is Bach, Reger, Guilmant, Szkrjabin és Rachmaninov műveit hallgatva Zsilka Alan előadásában.

Ajánló


Johann Sebastian Bach – Felix Mendelssohn-Bartholdy MÁTÉ-PASSIÓ Oratórium egy részben, német nyelven, magyar és angol felirattal

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!